Саудитска Арабия ще разреши на жените да шофират
Саудитска Арабия ще разреши на жените да шофират / ThinkStock/Getty Images

Жените в Саудитска Арабия ще се кандидатират и гласуват за пръв път в историята на сунитската монархия по време на местните избори този уикенд. Около 900 дами ще са сред 7000 души, които се борят за места в 284 регионални съвета в страната.

Въпреки че спечелиха право, което жените във Великобритания имат от 1918 година, това е малка стъпка в голямата борба на саудитките за истинско равенство между половете, коментира „Индипендънт".

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Според Карън Мидълтън, която е активист на „Амнести Интернешънъл", правото на вот „е много закъснял ход, който е добре дошъл, но е много малък фрагмент от всички проблеми на неравенството между половете" в Саудитска Арабия.

Обезглавяват ги заради изневяра

Британският вестник припомня пет неща, на които саудитските жени все още нямат право:

Да гласуват наравно с мъжете

Макар че по закон вече всеки човек над 18 има право да гласува, само 131 000 жени са изявили желание да дадат своя вот, спрямо повече от 1,3 милиона мъже. Населението на страната е почти 21 милиона, припомня АФП.

Местните власти са критикувани за това, че липсва наблюдение върху самия процес, което пречи на по-масова регистрация от страна на жени.

Макар че жените получиха правото да се кандидатират и да гласуват, тези избори не са знак за демократизация в Саудитска Арабия. Регионалните съвети все още имат ограничена власт, като най-вече се грижат за улиците, парковете и сметопочистването.

Да излизат навън незабулени

Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят, като само очите и дланите на дамите могат да бъдат видими.

Критики към Мишел Обама, не покрила главата си в Саудитска Арабия

Това е безмилостно налагано от религиозната полиция, т.нар. мутауини, които редовно бият жени, заради показване на плът на обществено място.

Да се срещат насаме с мъже, които не са от семейството

Саудитските жени нямат право да се срещат публично с мъже, които не са част от семейството им.

Те трябва почти винаги да имат придружител от рода им.

Саудитски съд наказа младежи да копаят гробове заради смесени партита

Това е дотолкова наложено, че повечето къщи в Саудитска Арабия имат отделни входове за мъже и жени. Училищата, университетите и работните места са сегрегирани.

Да шофират

На саудитските жени все още не се позволява да управляват автомобил, което във властващата доктрина на уахабизма се определя като „харам" (грях). През 2017 година Саудитска Арабия обяви, че ще позволи на жените да шофират. Очаква се указът на крал Салман да влезе в сила едва от юни 2018 година.

Жени, арестувани за шофиране в Саудитска Арабия, са изправени пред съд за терористи

Саудитка осъдена на десет удара с камшик за нарушаване на забраната жени да шофират

Да си отворят банкова сметка

На жените е забранено да пътуват, да се занимават с бизнес, както и да бъдат подлагани на определени медицински процедури без позволението на главата на семейството им.

Броят на бизнес дамите и на работещите жени нараства, но те продължават да срещат спънки, като задължително трябва да имат разрешение от мъжа за отваряне на банкова сметка.

БГНЕС