/ ThinkStock/Getty Images
САЩ смятат за "напълно възможно" Северна Корея да извърши "ново ракетно изпитание" или "ядрен опит" по време на обиколката на президента Джо Байдън в Азия, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Франс прес.

В навечерието на отпътуването на американския президент на дългоочаквана дипломатическа обиколка в региона "сме готови за всякакво развитие, включително подобна провокация, докато сме в Южна Корея или в Япония", каза съветникът.

Той допълни, че Байдън няма да посещава корейската демилитаризирана зона по време на визитата си в Азия, предаде Ройтерс.

Обиколката на Байдън ще е в периода 20-24 май и ще бъде в Южна Корея и Япония.

САЩ са "уверени, че процедурата за присъединяване на Швеция и Финландия (към НАТО) ще е ефикасна, и че ще може да се отговори на опасенията на Турция", каза още Съливан, предаде Франс прес.

Съливан напомни, че Вашингтон води разговори с Анкара, която заплашва да блокира присъединяването на двете северноевропейски държави към алианса и допълни, че е оптимист за това, което ще бъде постигнато в тази насока.
БТА