Американски изтребител е свалил неидентифициран обект, носещ се високо над Аляска, съобщи Белият дом. Това стана само шест дни след свалянето на предполагаем китайски шпионски балон, което предизвика нов дипломатически разрив с Пекин.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че не е ясно какво е предназначението или произходът на новия обект, но каза на пресконференция, че той е бил свален защото, носейки се на 40 000 фута, е представлявал заплаха за гражданската авиация.

САЩ: Китайският балон е бил оборудван за шпионаж

"Президентът нареди на военните да свалят обекта", каза Кърби.

Обектът е много по-малък от огромния китайски балон, който миналата седмица прелетя над Съединените щати и беше свален от американски изтребител край атлантическото крайбрежие в събота, каза Кърби.

По думите му той е бил "приблизително с размерите на малък автомобил".

"Не знаем на кого принадлежи - на държава или на корпорация", каза той. "Не разбираме пълното му предназначение".

Пентагонът: Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка

Инцидентът се случи на фона на нова тревога за това, което според американски официални лица е продължаваща програма на Китай за пускане на балони за наблюдение с цел събиране на разузнавателна информация по целия свят.

Американски служители заявиха, че такива балони са прелетели над 40 държави, включително поне четири пъти преди това над територията на Съединените щати.
БГНЕС