/ БГНЕС
Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че Вашингтон се стреми към политическо споразумение с афганистанските талибани, но няма да приеме каквото и да е споразумение, предаде Ройтерс.

Той говори в Париж, където е на посещение за разговори с френската си колега Флоранс Парли. През последните седмици вълна от атаки и атентати на талибаните в Кабул и други градове на Афганистан хвърли сянка върху водещите се сега преговори между САЩ и бунтовническата групировка. А афганистанският президент Ашраф Гани става все по-критичен към подготвящото се в Доха, Катар, споразумение, чиито контури са вече начертани от специалния американски пратеник Залмай Халилзад и представителите на талибаните.

Бивши американски дипломати предупреждават срещу прибързано изтегляне от Афганистан

"Позицията на Съединените щати е, че най-добрият път напред е политическо споразумение и точно над това сме се концентрирали сега. Но то не означава, че ние ще приемем всяко споразумение", каза Еспър на пресконференция в Париж с френската военна министърка.

"Искаме да постигнем добро споразумение, достатъчно добро, за да гарантира сигурността на нашите страни и да посочим по-светъл път напред за народа на Афганистан", подчерта шефът на Пентагона.

Взрив в центъра на Кабул, талибаните поеха отговорност (СНИМКИ)

Според оповестени вече подробности за проектоспоразумението с талибаните, хиляди американски войници ще бъдат изтеглени от Афганистан през идните месеци в замяна на гаранции, че страната няма да се използва като база за екстремистки нападения срещу САЩ и техните съюзници.

Американският емисар Халилзад се върна в катарската столица Доха заедно с генерал Скот Милър - главния военен командир на САЩ в Афганистан, за да продължат разговорите с талибаните, които от своя страна заявиха, че диалогът върви добре.
 
БТА