Американски военни Афганистан
Американски военни Афганистан / БГНЕС
Бивши посланици на САЩ в Афганистан във вторник предупредиха срещу голямо изтегляне на войски без всеобхватно мирно споразумение.

Деветима бивши посланици или висши служители - които са работили при президенти Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп - предупредиха срещу всякакви действия, които биха подкопали позициите на правителството в Кабул.

САЩ и талибаните се договориха за извеждането на чуждите войски от Афганистан

"Голямото изтегляне на американските сили трябва да последва, а не да изпревари истинско мирно споразумение", заявиха в съвместно изявление бившите пратеници, включително Джеймс Добинс, Джон Негропонте и Райън Крокър.

"Първоначалното изтегляне от САЩ не трябва да стига толкова далеч или да е толкова бързо, че талибаните да повярват, че могат да постигнат военна победа. В този случай те няма да правят компромиси за мир с други афганистански политически сили", пише в изявлението, публикувано от Атлантическият съвет.
 


Талибаните отказаха официални разговори с правителството на президента Ашраф Гани, защото не считат, че то е легитимно. "Афганистанците заслужават да определят правителството си и кой ще ги представлява в мирните преговори", посочват те.

Дръзко нападение на талибаните в Афганистан

Бившите дипломати казаха, че не се застъпват за безкрайно военно участие на САЩ, но заявиха, че Афганистан вече не е "основна война за нас", тъй като афганистанските сили водят повечето бойни действия. Тръмп беше нетърпелив да сложи край на най-дългата война на САЩ, която разруши екстремисткия талибански режим след атаките на 11 септември 2001 г., вярвайки, че операцията вече не си струва разходите.

Залмай Халилзад, американският дипломат, който води близо година на преговори с талибаните, заяви във вторник в Кабул, че е постигнал споразумение на преговори в Доха, но чака одобрение от Тръмп. Той заяви пред афганистанска медия, че американските войски ще напуснат пет бази, срещу което талибаните се задължават да прекъснат връзките си с „Ал Кайда“ и да започнат преговори с правителството в Кабул.
 
БГНЕС