САЩ очакват положителна реакция от Русия на призива на ЕС
САЩ очакват положителна реакция от Русия на призива на ЕС / снимкa: БГНЕС

САЩ приветстват решенията на срещата на върха на ЕС за кризата в Грузия, обяви в разпространено снощи съобщение говорителката на Белия дом Дейна Перино, предаде Асошиейтед прес.

"Извънредната среща на върха на ЕС показа, че Европа и САЩ са единни в своята твърда подкрепа за териториалната цялост, суверенитета и възстановяването на Грузия", се казва в съобщението. Очакваме Русия да реагира положително на призива на ЕС да изтегли въоръжените си сили на позициите им преди началото на бойните действия, изтъква Перино.

Според Белия дом предстоящото посещение на президента на Франция Никола Саркози, на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана в Москва ще осигури пълното и стриктно изпълнение от страна на Русия на споразумението за прекратяване на огъня.

Вашингтон подкрепя и решението на ЕС да осъди "признаването от страна на Русия на Абхазия и Южна Осетия".

САЩ заедно с ЕС ще помагат за възстановяването на Грузия и ще участват в международната конференция, посветена на този проблем, посочва Дейна Перино в съобщение за средствата за информация.