/ iStock/Getty Images
Няколко ваксини за новия коронавирус може да са готови за употреба в САЩ до края на тази година, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, съобщава ТАСС.

"Наблюдаваме нарастване на броя на коронавирусните инфекции в страните от Централна Европа. Това е световна пандемия", каза Пенс. "Не можем да кажем, че всичко е приключило, докато не получим безопасна и ефективна ваксина."

„В момента вървим към една или повече безопасни ваксини срещу коронавирус до края на тази година“, каза американският вицепрезидент. Той отбеляза, че някои от тях вече са влезли в производство. „След като Американската администрация по храните и лекарствата реши, че те са безопасни и ефективни, можем да разпределим милиони дози сред населението на страната“, заключи Пенс.

Правителството на САЩ предостави 1,2 млрд. долара на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която разработва ваксина в сътрудничество с учени от университета в Оксфорд (Великобритания). Освен това администрацията на Вашингтон отпусна 486 милиона долара на американската биотехнологична компания Moderna и 456 милиона долара на Johnson & Johnson за тези цели. Merck и Pfizer също разработват ваксина срещу коронавирус в САЩ. Общо американската администрация е инвестирала 12 милиарда долара в тези проекти, според Белия дом.

Според университета "Джон Хопкинс" в САЩ са регистрирани повече от 7,7 милиона случая на заразяване с новия коронавирус, над 214 хиляди души са починали от усложнения, причинени от инфекцията. По тези два показателя САЩ се нареждат на първо място в света.
БГНЕС