Съединените щати оценяват необходимостта от провеждането на разузнавателни мисии с безпилотници в района на Черно море. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници сред американски служители.

Според тях Пентагонът "претегля цената и необходимостта" на подобни полети след инцидента с американския дрон Reaper, който се разби в международните води на Черно море на 14 март.

Както подчертава CNN, американската армия изучава маршрутите на полетите на своите дронове и преценява как да намали риска от военна конфронтация с Русия. Някои представители на Пентагона смятат, че спирането на полетите на американски дронове над Черно море ще има отрицателно въздействие върху събирането на разузнавателна информация, свързана с кризата в Украйна. В същото време

САЩ "има алтернативни възможности за събиране на данни с помощта на сателити", твърди CNN.

Телевизията подчертава, че полетите на дронове няма да бъдат спирани, докато трае анализът. Така, според нея, след инцидента с MQ-9 американските военни са изпратили подобен безпилотник, за да проучи района на инцидента. В допълнение Съединените щати планират да изпратят още един дрон в района на Черно море, твърди още медията. 
БГНЕС