Министрите на отбраната на Русия и САЩ, Сергей Шойгу и Лойд Остин, разговаряха по телефона след вчерашния инцидент с падналия в Черно море американски дрон, който е бил ударен от руски изтребител, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи за разговора, който според ведомството е бил по инициатива на американската страна: "На 15 март 2023 г. по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Съединените американски щати Лойд Остин", се казва в изявлението, което не съдържа подробности.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини САЩ, че са пренебрегнали факта, че Русия е установила ограничения за полетите в района на Черно море след началото на руската военна операция в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на негово интервю за държавната телевизия. Според Лавров този факт е бил добре известен на американската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на САЩ, че свалянето на американския дрон над Черно море и предполагаемото изхвърляне от руските изтребители на гориво върху него (според американските твърдения - бел. ред.) не е било екологично, предаде ТАСС.

"Може би не е трябвало да летят там, тогава би било екологично", отбеляза Песков в интервю за програмата "Москва. Кремъл. Путин" на руската държавна телевизия "Россия-1".

Катастрофата на американския военен дрон за наблюдение над Черно море след прехващането му от руски изтребители се разследва, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който отказа да коментира дали е имало намерение или мотивация при инцидента. На пресконференция по време на официалното си посещение в Етиопия, Блинкън окачестви инцидента като "безразсъден" и "опасен", предаде Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ смята за неубедително обяснението на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов за инцидента с американския дрон над Черно море и по-конкретно дали това се е случило над международни води, каза неговият говорител Нед Прайс в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си.

"Винаги трябва внимателно да се отнасяме към това, което говори Русия. Това, което чухме сега от посланик Антонов, е безсмислица. Дронът е бил над международни води", отбеляза говорителят на американския Държавен департамент.

На базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

„За съжаление руснаците смятат Черно море за свое езеро. От правна гледна точка това са международни води. Те наистина не харесват този факт, но със сигурност, от гледна точка на международното право няма никакво основание да се твърди, че САЩ са били в руското въздушно пространство или нещо подобно”, заяви Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Това е поредната безразсъдна постъпка на президента Путин и неговите военни и искам да кажа на г-н Путин да спре с това поведение, преди да е станал причина за непредвидена ескалация”, заяви Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.

От руска страна се опитват да потушат рязката ескалация. „Не искаме никаква конфронтация между САЩ и Руската федерация и искаме прагматични отношения в интерес на народите на Съединените щати и Руската федерация”, заяви посланик Анатолий Антонов. „Искам да подчертая, че руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали благополучно в базата”, категоричен беше говорителят на МО на Русия Игор Конашенков.

Със сигурност обаче трябва да очакваме твърд отговор от Съединените щати, смятат анализатори. „Смятам, че Съединените щати ще реагират с твърдост и яснотата, за да покажат, че не искаме нашата слабост или нерешителност да се възприемат от руснаците като насърчение да опитат нещо друго. Британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство. А американските власти обявиха, че ще публикуват кадри от сблъсъка между дрона и руския самолет”, коментира Том Карако.
Светослав Танчев, Николай Станоев/БТА, nova.bg