Летателният апарат е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия
Aмериканският дрон "Ем Кю 9 Рийпър" (MQ9-Reaper), който беше свален над Черно море, е излетял от Румъния, съобщава телевизия Диджи24, като се позовава на изявление на американски военен представител за "Ню Йорк Таймс".

CBS показа как руският Су-27 е свалил американския дрон над Черно море (ВИДЕО)

Дронът е излетял във вторник сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа, посочва американското издание. Румънската телевизия напомня, че подобни летателни апарати са разположени в базата Къмпия Турзий, намираща се в централния окръг Клуж.

Този тип дронове могат да носят ракети Хелфайър, но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 километра югозападно от Кримския полуостров, уточнява още цитираният официален представител.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американския дрон "Ем Кю 9 Рийпър", летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го разбият във водата.

САЩ твърдят, че са свалили свой дрон над Черно море заради руски изтребители

Руското министерство на отбраната отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра.
Ваня Накова/БТА