Русия ще се опита да извади останките от падналия американския дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Това заяви Николай Патрушев, секретарят на Съвета за сигурност на страната.

"Не знам дали ще можем да го извадим или не, но е задължително да го направим и ще го направим“, съобщи той и добави, че се надява на успех на операцията.

Според Патрушев инцидентът с дрона потвърждава, че САЩ са пряко замесени във военните действия в Украйна.

Киев: С катастрофата на американския дрон Путин цели да разшири конфликта

Русия има техническите възможности да вдигне останките, заяви директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

"Ние доста подробно знаем и разбираме какви цели имат американците във връзка с разузнавателната дейност, използването на технически средства и се опитваме да идентифицираме онези обекти и територии, които представляват най-голям интерес за тях“, допълни той.

Вашингтон не е уверен, че ще може да върне останките от дрона, отбеляза говорителят на Белия дом Джон Кърби. В същото време САЩ не искат останките от дрона да попаднат в "неподходящи ръце“ и предприемат мерки, за да предотвратят подобно развитие.

Американските власти твърдят, че дронът е паднал, след като руски Су-27 е ударил перката му, разположена в задната част на корпуса.

Разкриха откъде е излетял сваленият американски дрон


Според министерството на отбраната на Русия сутринта на 14 март американски дрон MQ-9 с изключени транспондери е нарушил границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство над Черно море. Те твърдят още, че дронът се е движел към руската граница в Крим, руски изтребители са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя.

Заради рязко маневриране дронът е излязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и е паднал във водата.
Агенция "Фокус"