/ Gulliver/Getty Images, архив
Централното командване на САЩ (CENTCOM) изпрати самолети към Иран, след като получи информация за подготовка за нападение срещу Саудитска Арабия, съобщи вестник „Вашингтон пост”, позовавайки се на свои източници, без да уточнява кога точно се е случило това.

Според тях CENTCOM, чиято оперативна отговорност включва, наред с други неща, Близкия изток, е изпратил към Иран бойни самолети, базирани в района на Персийския залив, след получаване на разузнавателни данни. Те твърдят, че срещу цели в Саудитска Арабия се "подготвят ирански балистични ракети и безпилотни летателни апарати".

Както отбелязва вестникът, намиращите се в кралството въоръжени сили на САЩ и саудитската армия бяха приведени в състояние на висока бойна готовност. Излитането на самолетите към Иран, продължава The Washington Post, е "демонстрация на военна мощ" и "илюстрация за важността на (американско-саудитското) партньорство" в областта на отбраната. "CENTCOM се ангажира с нашето дългогодишно стратегическо военно партньорство със Саудитска Арабия", каза говорителят на командването Джо Бучио пред изданието. "Няма да обсъждаме подробностите за операцията."
Вестникът припомня, че САЩ "разполагат със значителни въздушни средства в региона, включително изтребители F-22 в Саудитска Арабия, въпреки че не е посочено мястото, от което са излетели”.

Белият дом отказа да коментира информацията на изданието.

Вестникът посочва този случай като потвърждение, че администрацията на САЩ иска да спаси отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, които се влошиха след решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол. "Прекратяваме ли отношения? Не - каза източникът. - Имахме фундаментални разногласия за състоянието на петролния пазар и световната икономика и анализираме случилото се. Но ние имаме заложени важни интереси в тези отношения“, добави високопоставен служител на американската администрация.

В Саудитска Арабия има около 2500 американски военни, много от които участват в разузнавателни дейности и обучение на местни сили. САЩ са доставили близо три четвърти от оръжейните системи на кралството.

Техеран отрече да извършва подготовка за нападение срещу Саудитска Арабия. 
БГНЕС