Гръцките системи за противовъздушна отбрана С-300 бяха използвани за преследване на изтребители F-16 от командването на турските ВВС в международното въздушно пространство в Егейско и Средиземно море. Това съобщи CNN Türk, позовавайки се на източник от турското министерство на националната отбрана.

Телевизионният канал отбелязва, че инцидентът е квалифициран като "враждебен акт".

На 25 август телевизионният канал Habertürk съобщи, че два турски изтребителя F-16 са били придружени от гръцки F-16, докато са били на мисия на НАТО в Егейско море. Подобни инциденти имаше и на 23 и 24 август.

Гръцкото министерство на националната отбрана съобщи, че във вторник турски военни самолети са извършили 78 нарушения на гръцкото въздушно пространство.

Провеждат съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2022”


Гърция и Турция - съюзници в НАТО - бяха на ръба на война през 1996 г. заради претенциите на турската страна към два гръцки необитаеми скалисти острова под общото име Имия, които Анкара продължава да изобразява на картите като свои (на турски се наричат Кардак).

Териториалните води на Гърция се простират до 6 морски мили около нейните повече от 2000 острова в Егейско море, но Атина твърди, че има право да ги разшири до 12 морски мили - международно признат стандарт. На свой ред Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване на териториалните й води от страна на Гърция би било формален повод за обявяване на война.

Турция също не признава гръцката въздушна зона от 10 мили около островите, като се има предвид, че гръцкото въздушно пространство, подобно на териториалните води, е ограничено до шест морски мили. В резултат на това турски изтребители с оръжия на борда редовно нарушават въздушното пространство на Гърция, смущават полетните разписания и не предоставят план за полетите си. В отговор Атина вдига свои самолети, за да ги прихване. 
БГНЕС