/ БГНЕС
Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско море или Турция „ще предприеме действия“, предупреди в четвъртък външният министър на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу, като изтъкна, че Анкара е готова да оспори техния суверенитет, предава Kathimerini.

„Ние не блъфираме. Ако Атина не се съобрази, ние ще предприемем действия“, заяви Чавушоглу пред репортери по време на полета си към Турция след визитата си в Израел, където проведе преговори с еврейския си колега Яир Лапид в Ерусалим и посети района на Западния бряг на река Йордан.

„Противно на международното право е Гърция да отмени статута на островите, които са й предоставени условно в рамките на мирните споразумения от Лозана от 1923 г. и Париж от 1947 г. Каквато и причина да посочва Гърция, нейното оправдание не е валидно. Какви бяха условията? Няма да милитаризира тези острови. Гърция ги въоръжава от 1960 г., така че казваме, че ако не отстъпи, ще започнем дебат за техния суверенитет“, категоричен е Чавушоглу.

Коментарите на Чавушоглу са последната рязка ескалация на реториката, идваща от Анкара след неотдавнашното посещение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис във Вашингтон, където той спомена все по-агресивното поведение на Турция.

Във връзка именно с това посещение, турският лидер Реджеп Таийп Ердоган заяви, че вече не познава човек с име Кириакос Мицотакис, визирайки гръцкия премиер. По думите на държавния глава, министър-председателят на южната ни съседка се е опитал да повлияе за блокирането на продажбата на американски изтребители F-16 на Турция.

"Вече няма никой, който се казва Мицотакис в тефтерчето ми", заяви Ердоган. Атина отговори, че няма да влиза в конфронтация. Скандалът между двете съседни държави идва на фона на заплахата на Анкара да блокира разширението на НАТО с Финландия и Швеция.