/ iStock/Getty Images
Полковник Кристоф Деган, командир на водената от Франция Бойна група на НАТО в Румъния, заяви, че основната мисия на неговия батальон е възпирането, но той е готов "за всичко", предаде агенция Аджерпрес. Полковник Деган присъства на прием в четвъртък по случай националния празник на Франция, организиран в дипломатическата мисия в Букурещ. 

Франция е изпратила в Румъния над 750 свои войници. Те са разделени на три отряда, като най-видимият от тях е Бойната група на НАТО, базирана в Чинку (окръг Брашов) в централната част на страната. 

Към момента част от войниците са в Чинку, а други - в базата в Михаил Когълничану край Констанца. Около 360 от войниците в Михаил Когълничану са французи, към тях са се присъединили и белгийци, а от август ще се включат и холандски войници. На брега на Черно море в Капу Мидия пък е разположен отряд за противовъздушна отбрана MAMBA с около 100 френски военнослужещи, също под командването на НАТО. 

Третият многонационален отряд е съставен от технически персонал - 150 французи, 60 холандци, 30 румънци, а от август към тях ще се присъединят 50 белгийци. Този отряд се ръководи от Франция като рамкова държава и изгражда базата Чинку за Бойната група. 

Според официални представители от ноември Бойната група ще бъде в пълен състав в Чинку, след като работата по военната база приключи. 

"Ние сме тук, за да помогнем за възпирането на всяка атака, но ако се наложи, сме готови да браним. Това е нашата мисия. Готови сме за всичко. Тренираме интензивно с румънски и натовски партньори", каза полковник Кристоф Деган.
 
БТА