Според Техеран санкционираните американци насърчават насилието, а също така и терористичните прояви
Иран въведе санкции срещу Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА.

Списъкът, публикуван вчера от иранското министерство на външните работи, включва 10 физически лица и четири организации. В него фигурира и командващият американските въоръжени сили в Близкия изток генерал Майкъл Курила.

Според Техеран санкционираните американци насърчават насилието, а също така и терористичните прояви. Наказателните мерки са наложени във връзка с антиправителствените протести в Иран в последно време.

Дали санкциите ще имат някакво реално въздействие върху хората и организациите, на които са наложени, все още не е ясно, отбелязва ДПА. Според наблюдатели това по-скоро е символичен ход от страна на иранските власти.

От няколко седмици десетки хиляди хора протестират в Иран
срещу авторитарния режим и Ислямската република, посочва ДПА.

След като силите за сигурност предприеха насилствени действия срещу демонстрантите, Съединените щати и Европейският съюз въведоха допълнителни санкции срещу Иран. Ислямската република реагира и забрани на някои западни политици да стъпват на нейна територия.

Ролята на повод за начало на демонстрациите изигра смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина в средата на септември, след като бе арестувана за това, че не се е облякла в съответствие с ислямските норми. Неизяснените обстоятелства около смъртта на младата жена от кюрдски произход събудиха подозрения, че тя е станала жертва на полицейско насилие.
БТА