Самоубийствен атентат бе извършен в центъра на Истанбул. Петима души, включително терористът камикадзе, загинаха, а 36 бяха ранени.

Двама израелци са сред загинали. Възможно е при терористичното нападение да е загинал и трети израелски гражданин, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Двамата израелски граждани са имали двойно гражданство - израелско и американско, предаде Ройтерс, като се позова на изралески правителствен служител. Запитан дали може да потвърди, че двете израелски жертви, чиито имена не бяха съобщени, са имали и американско гражданство, говорителят на министерството на външните работи Емануел Нахсон отговори "Да".

Израелските власти се опитват да установят дали израелците са били мишена на атаката, но до момента няма индикации, които да сочат това, каза Нетаняху. При атаката бяха ранени най-малко 11 израелски граждани, двама от които тежко. Турски медии съобщиха за четирима убити при атентата - трима израелци и един иранец, и за 36 ранени.

Няма пострадали български граждани по първоначална информация при атентата на оживената търговска улица в Истанбул, съобщиха от Министерството на външните работи.

Самоубийствен атентат в центъра на Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Самоубийствен атентат в центъра на Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Турската полиция задържа един човек за атентата в Истанбул

Взривът е проехтял в района на булевард Истиклял, край площад Таксим, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ТАСС. Според информациите атентаторът-камикадзе се е самовзривил до полицейско управление на главната търговска улица в европейската част на Истанбул.

Истанбулската полиция е задържала един човек по подозрение за съпричастност към атентата на булевард Истиклял в града. Това съобщи ТВ каналът НТВ, позовавайки се на източник от полицията.

Разследват две версии за атентата в Истанбул

Две версии за извършителя на самоубийствения атентат в Истанбул се разследват към момента.

Различни следи водят към ПКК и ИДИЛ, съобщават информационните агенции. Телесни останки, намерени на мястото на взрива, се идентифицират с данните за влезлия през октомври 2015 г. терорист от ИДИЛ с инициали S.Y.

Вероятността именно той да е атентаторът-самоубиец е голяма, като се има предвид, че шестима от ранените са израелци и още толкова от други страни.

Генералната прокуратура на Турция е назначила петима прокурори в отдела за борба с тероризма, които ще водят следствието.

Самоубийствен атентат в центъра на Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Това е поредната експлозия в Турция след самоубийствения бомбен атентат в Анкара миналата седмица, в който бяха убити 37 души. При подобно нападение миналия месец в Анкара бяха убити 30 души.

С наближаване на Невруз, кюрдската Нова година на 21 март, растат опасенията от нови атентати в Турция. Страната е в максимална степен на тревога след последната атака на 13 март в Анкара, отнела живота на 35 души, и на 17 февруари, също в Анкара, когато загинаха 29 души.

Отговорността и за двата атентата бе поета от радикалната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Самоубийствен атентат в центъра на Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

САЩ осъдиха решително днешния атентат в Истанбул и поднесоха своите съболезнования на семействата на жертвите, предаде Франс прес.

"Съединените щати са солидарни със съюзника си от НАТО Турция в борбата срещу общата терористична заплаха", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби в комюнике. Той определи днешната атака в турския мегаполис като "поредния от една поредица неоправдани нападения срещу невинни цивилни в цяла Турция".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди бомбения атентат в Истанбул, при който загинаха най-малко четирима души, съобщи Асошиейтед прес. Столтенберг заяви, че днешното нападение е още едно "терористично издевателство срещу невинни цивилни и нашия съюзник Турция".

"Не може да има оправдание за тероризма. Съюзниците от НАТО са заедно с Турция, обединени в решимостта да се борят с тероризма във всички негови форми," заяви Столтенберг.

Германското министерство на външните работи посъветва германските граждани, намиращи се в Истанбул, да не излизат от хотелите си и да следят новините и официалните съобщения. След самоубийствения атентат, извършен днес, на германците туристи в Истанбул, Анкара и други турски градове се препоръчва да бъдат много внимателни и да изпълняват нарежданията на турските служби за сигурност, предаде ДПА.

В четвъртък посолството на Германия в Анкара и германското генерално консулство в Истанбул бяха затворени заради опасност от евентуална терористична заплаха. През януари 12 германски туристи бяха убити при самоубийствено нападение в Истанбул, за което бе обвинена групировката "Ислямска държава".

Източник: БТА, БГНЕС