Самолетът на ЕърЕйша вероятно се е взривил, преди да падне в морето
Самолетът на ЕърЕйша вероятно се е взривил, преди да падне в морето / снимка: БГНЕС

Пътническият самолет на компанията "ЕърЕйша", който се разби преди две седмици в Индонезия, вероятно е "претърпял експлозия", преди да падне във водата поради значителна промяна в налягането. Това заяви високопоставено длъжностно лице от индонезийските власти, цитирано от Ройтерс.

"Въз основа на откритите отломки и други находки, моят анализ сочи, че самолетът е претърпял експлозия, преди да падне във водата", каза пред репортери Суприяди, оперативен координатор в индонезийската Национална служба за спасително-издирвателни операции.

По думите му лявата страна на самолета изглежда се е разпаднала, което говори за промяна в налягането, която може да е предизвикала експлозията.

Индонезийски следовател по транспортна безопасност обаче оспори теорията за експлозия, като заяви, че няма никакви доказателства в подкрепа на теорията, че самолетът е експлодирал преди да падне във водата поради значителна промяна на атмосферното налягане, предаде Ройтерс.

"Няма никакви данни в подкрепа на такава теория", каза Сантосо Сайого, следовател в Националния комитет за безопасност на транспорта.

Източник: БТА