С убийството на френския свещеник Ислямска държава опитва да разпали война на религиите
С убийството на френския свещеник Ислямска държава опитва да разпали война на религиите / БГНЕС

С прерязването на гърлото на 85-годишния отец Жак Амел в църквата на Сент Етиен дю Рувре "Ислямска държава" извърши първото си нападение срещу църква в Европа и откри нов фронт във войната си със Запада, пише британският в. "Телеграф". Бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен предупреди хората да не позволяват на "Ислямска държава" да разпали "война на религиите", отбелязва изданието.

Саркози: Франция е във война, трябва да действаме безкомпромисно и незабавно

Британският вестник цитира експерти, според които "Ислямска държава" се опитва да пренесе в Европа тактики, използвани в Близкия изток срещу християните и други религиозни малцинства.

Досега насилието на джихадисти срещу свещеници се ограничаваше до районите, в които вече има конфликт, отбелязва британският в. "Гардиън". Първото успешно нападение във Франция потвърждава, че свещениците вече са цел за екстремистите.

Папа Франциск осъди „варварското убийство" на свещеник във Франция

Убийството в Нормандия ще засили притесненията на папа Франциск за преследванията на християни и вероятно ще го затрудни да възпира консервативните гласове в църквата, критикуващи позицията му, че ислямът е религия на мира, отбелязва изданието. Със сигурност ще се засили натиска върху църквата да възприеме по-твърда линия в защита на служителите си, добавя Джон Алън, експерт по Ватикана, цитиран от в. "Гардиън". Папа Франциск вече е казвал, че днес има повече християнски мъченици, отколкото в ранните дни на църквата.

"Когато виждате християнски жертви, ще видите и членове на Църквата, които са заинтересувани от по-агресивен военен отговор", подчертава Джон Алън пред британското издание.

Френската прокуратура идентифицира единия от нападателите в църквата

Жителите на Сент Етиен дю Рувре се опасяват от нарушаване на хармонията между различните общности в града, отбелязва френският в. "Монд". В малкия 28-хиляден град никой не се осмелява да мисли, че католици и мюсюлмани няма да могат повече да се отнасят един към друг с уважение. Кварталите в града са смесени, и жителите му се надяват, че случаят ще остане изолиран. Хората в града са горди, че енорията "Св. Тереза" е отстъпила на мюсюлманската общност територия за строеж на джамия за символичната сума от едно евро.

Вестникът цитира и представители на мюсюлманската общност, които заявяват, че отношенията между религиите винаги са били добри и общностите са се интегрирали чрез съвместни дейности, водени от монахините.

Нападението в Сент Етиен дю Рувре показва ускоряване на темпото на нападенията, отбелязва в. "Експрес". Това отговаря на партизанската тактика - увеличаване на нападенията в региона и разширяване на географската база с цел да се всели чувство на страх и ужас, заявява Фредерик Галуа, бивш ръководител на Интервенционната група на националната жандармерия, цитиран от изданието.

Източник: БТА