Саркози: Франция е във война, трябва да действаме безкомпромисно и незабавно
Саркози: Франция е във война, трябва да действаме безкомпромисно и незабавно / Getty Images

Правителството трябва да действа незабавно. Няма време за губене. Ние сме във война.

Това каза бившият френски президент и лидер на опозицията по повод последната терористична атака в страната от тази сутрин. Двама въоръжени с ножове терористи нападнаха католическа църква в градчето Сен Етиен дьо Рувре в Нормандия. При нападението двамата крещяха „Аллах е велик!". Терористите прерязаха гърлото на 84-годишния настоятел на храма Жак Амел.

Единият от нападателите във френската църква бил познат на службите за борба с тероризма

"Емоцията ни е огромна. Тази ситуация трябва да ни никаква да мислим още по-трезво и най-накрая да разберем, че трябва да променим начина и стратегията на нашия отговор и действия", каза Саркози.

„Врагът не се спира пред нищо. За него няма нито граници, нито морал. Трябва да бъдем безскрупулни. Никакви правни и други причини не трябва да служат като претекст за ограничаване на действията ни", подчерта той.

Папа Франциск осъди „варварското убийство" на свещеник във Франция

Саркози призова правителство да приложи всички наши предложения, които сме направили преди месеци, и това да стане незабавно.

„Нямаме време за губене. Ние сме във война и нямаме друг избор освен да воюваме и да спечелим тази война", каза още лидерът на френската опозиция и бивш държавен глава.

Източник: БГНЕС