Единият от нападателите във френската църква бил познат на службите за борба с тероризма
Единият от нападателите във френската църква бил познат на службите за борба с тероризма / БГНЕС

Единият от извършителите на днешното нападение в църква във Франция, при което загина свещеник и бяха взети заложници, е бил известен на службите за борба с тероризма, съобщиха запознати с разследването източници, цитирани от АФП.

Мъжът, чието име още не е оповестено, на два пъти опитал да влезе през Турция на територията на Сирия през 2015 г., за да се присъедини към "Ислямска държава".

Папа Франциск осъди „варварското убийство" на свещеник във Франция

Извършителят е 19-годишен жител на град Сент Етиен дю Рувре, където стана нападението. При втория си опит да влезе в Сирия през Турция той бил задържан в Истанбул и върнат във Франция, пише в. Либерасион", цитиран от ТАСС.

При първия опит той е бил спрян още в Германия. Когато се върнал във Франция, властите са му предявили обвинение в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с терористична дейност.

Той бил осъден на 10 месеца затвор, но през март т.г. е пуснат под съдебен контрол с поставяне на електронна гривна.

Едва навършил пълнолетие той говорел, че иска "да оправи някоя църква", казаха свидетели от обкръжението му, цитирани от АФП. "Знаехме, че иска да отиде в Сирия", каза 60-годишен съсед на семейството, който добавя, че никога не е виждал младежа в местната джамия.

Източник: БТА