Националната зоологическа градина "Смитсониън" във Вашинтон проведе едноседмично прощално парти за завръщането на своите любими гигантски панди в Китай. Тържеството се проведе от 25 септември до 1 октомври, съобщава Voice of America (VOA).

Пандите - Xiao Qi Ji, Mei Xiang и Tian Tian, ще се върнат в Китай, тъй като договорът за изследване и размножаване на Националния зоопарк с Китай изтича. От 1972 г. пандите са символ на междукултурното сътрудничество между Китай и Съединените щати. За първи път от 51 години зоопаркът ще остане без големи панди.

Партньорството на зоологическата градина с пандите започва, когато бившата първа дама Пат Никсън споменава привързаността си към гигантските панди на китайския премиер Джоу Енлай преди 51 години по време на вечеря. По този повод той подарява на САЩ две гигантски панди - Линг-Линг и Хсинг-Синг.

"Много е емоционално. Имаме много спомени, които ни свързват", каза за Voice of America (VOA) служителят на зоопарка Симънс Фернандиз. 

От пристигането на пандите през 1972 г. туристите пътуват от цял свят, за да ги видят.

"Тук съм на почивка и прочетох статия в Reddit, в която пишеше, че пандите си отиват и дойдох, защото не бях виждала истинска панда“, сподели  жителка на Орегон Виктория Салсбъри.

Посетителите наблюдаваха трите панди как се разхождат в заграждението си и се наслаждават на ледени торти. Празникът също така отбеляза успешните усилия на зоологическата градина за опазване на пандите през годините. Чрез развъждане и екологични усилия китайски и американски учени спасиха 2400 панди. Планира се пандите да се върнат в Китай до 7 декември.

Днес почти 1900 гигантски панди живеят в дивата природа и около 600 други живеят в зоологически градини по света. Благодарение на упоритата работа на учените и международното сътрудничество, популацията на гигантската панда се е увеличила и видът вече не се счита за застрашен.
 
Voice of America