/ Gulliver/Getty Images
Руските власти блокираха през уикенда информационен сайт заради репортаж за графити с обиди към президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на главния редактор на сайта Олга Прохорова. Става дума за информационния сайт 76.Ru. Блокирането на сайта е по силата на новото руско законодателство, което забранява да бъдат обиждани в интернет представители на руските власти.

Излагат самонарязалото се произведение на Банкси


Критиците на Кремъл твърдят, че новоприетото законодателство е форма на директна държавна цензура, а според авторите му то е необходимо за запазването на "здравословен" обществен дебат в интернет пространството.

Информационният сайт, базиран в Ярославъл, бе блокиран от държавния медиен регулатор Роскомнадзор, заяви Прохорова. По думите на главния редактор Роскомнадзор обяснил на сайта, че той е бил блокиран, тъй като в репортажа за графитите с обиди към Путин, изрисувани на сградата на местен полицейски участък, се съдържа информация, която попада под ударите на новото законодателство, забраняващо обиди срещу властите.

Как „Момиче с балон“ на Банкси се превърна в „Любовта е в кошчето“?

След като информационният сайт изтрил снимката на графитите от репортажа си и изпратил снимка за това на Роскомнадзор, сайтът бил разблокиран, разказва Прохорова.

Роскомнадзор не откликна на молбата на Ройтерс за коментар по случая.
БТА