/ БГНЕС
"Любовта е в кошчето" - произведението на британския графитист Банкси, което се самонаряза в реално време на търг, беше представено на изложба в германския град Баден-Баден с деактивиран резачен механизъм, предадоха световните информационни агенции.
 
"Момиче с балон" стана най-известното произведения на Банкси, когато той го нарисува със спрей на лондонския мост "Ватерло" през 2002 г. По време на търга за продажбата му скрит механизъм наряза едната му половина, след като чукчето удари и картината беше продадена за повече от милион британски лири. Купувачът обаче задържа творбата, която официално получи новото име от Банкси.
 

Как „Момиче с балон“ на Банкси се превърна в „Любовта е в кошчето“?

Банкси
БГНЕС

Директорът на музея "Фридер Бурда" Хенинг Шапер каза, че е направил всичко възможно, за да не стане жертва на поредната "язвителна" шега на твореца, и да види как и другата половина се нарязва по време на изложбата.
 
"Отворихме рамката и намерихме резачка с място за батерии и с жички, зарадвахме се, че батериите са махнати, а жиците са прерязани", каза директорът, а кураторите с бели ръкавици закачиха произведението на определеното място.

Картина на Банкси се самоунищожи, след като бе продадена на търг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Банкси
БГНЕС

Изложбата ще продължи до 3 март. Входът е свободен. След това произведението ще отиде на изложба в Градската галерия на Щутгарт, също с безплатен вход.
 
Шапер обясни, че Банкси е застъпник за демократизирането на изкуството, той е уличен творец и ще бъде неоснователно посетителите да заплащат, за да видят "Любовта е в кошчето".

Графити на Банкси върху гараж в Уелс ще бъдат преместени

Банкси
БГНЕС

БТА