/ БГНЕС
Председателят на Комисията по международните въпроси при Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов изрази мнение, че през последните години отношенията с България са период на пропуснати възможности и призова за тяхната по-голяма активизация, предаде ТАСС.

Патриарх Кирил разочарован от официалната реторика за Освобождението

"Не мога да нарека отношенията между Русия и България забележителни и активни. Последните 3-4 години, според мен, са период на пропуснати възможности в нашите отношения. В някои сфери, а може би дори и във всички, политиката на България по руското направление се формира от общата политика на Евросъюза и на НАТО към Русия", каза Косачов днес на среща с българския посланик в Русия Бойко Коцев.

Радев: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

Според Косачов двете страни трябва да намерят повече възможности отношенията им да се развиват така, както те заслужават. "Взаимните симпатии на двата народа не се нуждаят от коментар. Те безусловно съществуват, но действията на официално равнище някак изостават от обществения интерес, отбеляза сенаторът.

Има ли основание патриарх Кирил да си тръгне огорчен от България? 

Коцев напомни, че сега България председателства Съвета на Европа и си е поставила много амбициозни цели за този период. "Ние искаме да обединим всички държави, за да гарантираме икономически растеж в ЕС, във всяка страна членка", каза посланикът. Той посочи, че при българското председателство се подновява диалогът ЕС-Русия.
БТА