/ iStock/Getty Images
Руските сили вероятно ще изоставят позициите си на западния бряг на Днепър, казва в интервю представител на руската окупационна власт в Херсонската област, предаде Ройтерс. 

"По всяка вероятност нашите части, нашите войници ще отидат на левия [източния] бряг", казва Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на цивилната окупационна власт в областта, пред прокремълската медиа "Соловьов лайв". Засега няма официална реакция на Киев на това съобщение, но ако то се потвърди, това ще бъде най-унизителното руско оттегляне от началото на нашествието в Украйна, коментира Ройтерс.

Русия и Украйна си размениха военнопленници

Русия от месеци се сражава, за да удържи контрола върху територии западно от Днепър, където е пратила десетки хиляди войници за подкрепление. Тази зона включва Херсон - единственият окупиран от Русия голям град в Украйна - както и язовир на реката, който захранва с вода анексирания от 2014 г. Кримски полуостров.

В интервюто Стремоусов приканва жителите на Херсон незабавно да напуснат града, за да не излагат на риск живота си. Русия вече започна евакуация на населението от окупираните земи по западния бряг на Днепър. Властите в Киев казват, че разпорежданията за евакуация са еквивалентни на принудителна депортация, което е военно престъпление.

Руските сили се готвят да изоставят Херсон, каза и високопоставен западен експерт по отбрана, цитиран от Ройтерс. Руснаците са решили, че "градът не си струва да се бият за него", допълва източникът.

Той предупреди, че руското военно ръководство може да отмени това решение, дори и ако всички настоящи признаци сочат, че ще има оттегляне.
БТА