/ БТА
Представител на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска днес московски съд да анулира условната присъда на опозиционера Алексей Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше" и да бъде изпълнена ефективна - три години и половина лишаване от свобода при общ режим, предаде ТАСС.

Според ФСИН критикът на Кремъл системно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение - подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след отравяне през август в Сибир.

Край сградата на съда са разположени значителни сили от специалните полицейски части ОМОН, федералната служба Росгвардия и Втори оперативен полк, предназначен за борба с масови безредици.

На подстъпите към съда са поставени метални заграждения. До най-близката метростанция дежурят подсилени полицейски екипи. Пътните артерии край сградата са препречени с техника за почистване на улици. Засилени са и мерките за сигурност в центъра на Москва.

Край сградата са пристигнали също коли на чуждестранни дипломатически мисии, включително на Швейцария, Австрия и България. В съда са пристигнали около 20 представители на посолства, включително от мисиите на САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария. Те засега не дават коментари.
БТА