Засилени мерки за сигурност около сградата, където гледат делото за Навални
Засилени мерки за сигурност около сградата, където гледат делото за Навални / БТА
Засилени са мерките за сигурност край сградата на Московския градски съд, където днес е насрочено заседание по повод искането на столичното управление на федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) да бъде сменена с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше", предаде ТАСС от мястото на събитията.

Край сградата на съда са разположени значителни сили от специалните полицейски части ОМОН, федералната служба Росгвардия и Втори оперативен полк, предназначен за борба с масови безредици.

На подстъпите към съда са поставени метални заграждения. До най-близката метростанция дежурят подсилени полицейски екипи. Пътните артерии край сградата са препречени с техника за почистване на улици. Засилени са и мерките за сигурност в центъра на Москва.

Глобиха съпругата на Навални с 20 хил. рубли

През декември 2014 г. московски съд осъди Алексей Навални за измами спрямо фирмите "Ив Роше" и "Многопрофилна процесингова компания" на три години и половина условно с изпитателен срок от 5 години, който впоследствие бе продължен с една година поради закононарушения от страна на осъдения.

През декември 2020 г. московският офис на ФСИН се обърна към съда с искане условната присъда на Навални да бъде променена на ефективна заради системни нарушения на мярката за неотклонение - подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след предполагаемо отравяне през август в Сибир.

Навални бе обявен за издирване на 29 декември и арестуван през януари на московско летище при завръщането си от Германия, напомня ТАСС.

Руският опозиционер Алексей Навални е вече в Московския градски съд, където ще се състои изнесено заседание на Симоновския районен съд по въпроса да бъде сменена с ефективна условната присъда на критика на Кремъл по дело за измама, предаде ТАСС.

Затворническата кола с Навални пристигна край сградата на съда, видя кореспондент на агенцията.

Съпругата на Навални Юлия и адвокатът Олга Михайлова са дошли, за да подкрепят опозиционера в съда.

Край сградата са пристигнали също коли на чуждестранни дипломатически мисии, включително на Швейцария, Австрия и България. В съда са пристигнали около 20 представители на посолства, включително от мисиите на САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария. Те засега не дават коментари.

На мястото са се събрали и десетки журналисти, но още не ги пускат в залата. Навални обаче е вътре и разговаря с адвокатите си.
БТА