Русия започна военни маневри в Сибир и Урал
Русия започна военни маневри в Сибир и Урал / БГНЕС

Русия започна в Сибир и Урал военни маневри, за да провери боеспособността на войските си. Това съобщи армейски представител, предаде Франс прес.

Вдигнати са по тревога редица моторизирани и противовъздушни части, базирани в Урал и Източен Сибир, заяви полк. Ярослав Рошчупкин, оглавяващ пресслужбата на руския Централен военен окръг, цитиран от руски медии.

Тези подразделения вече са на път към военни полигони, отдалечени на километри от базите им, посочи той, без да уточни местонахождението им. След пристигането си военните ще започнат стрелби, добави полковникът.

Неотдавна НАТО отправи критики по повод "ново засилване" на руското военно присъствие по границата с Украйна, напомня АФП.

Русия от своя страна заяви, че е "изненадана" от обвиненията на НАТО, че събира войски край границата с Украйна. Москва увери, че става дума единствено за мерки с цел защита на границата, предаде Франс прес.

"Изненадани сме от подобни изявления за някакво струпване на руски войски на границата с Украйна. В случая не става дума за струпване на войски, а за мерки с цел да бъде засилена охраната на границата на Руската федерация", заяви Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тези мерки се вземат по нареждане на президента Владимир Путин във връзка със зачестилите нарушения на границата, "включително с военна техника", посочи Песков. Президентското нареждане датира отпреди седмици, то бе разгласено и посрещнато позитивно от европейските лидери, напомни говорителят на Путин. Съобщенията на Киев, че си е върнал контрола върху границата с Русия не отговарят на истината, заявиха междувременно сепаратистите от т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна. Според тях антитерористичната операция на Киев в региона "се е провалила напълно", властите "имат нужда от каква да е победа", затова разпространяват дезинформация.

Източник: БТА