/ Istock
Сайтът СОТА съобщи, че апартаментът на майката на Лойко е бил претърсен
Руският следствен комитет заяви, че е започнал наказателно разследване срещу редакторка от новинарски сайт, редовно предизвикващ раздразнението на властите с "публично оправдаване на тероризма", предаде Ройтерс.

Следственият комитет, който разследва сериозни престъпления, посочи в изявление, че е започнал разследване срещу журналистката Анна Лойко от новинарския сайт СОТА, който е независима медия и публикува материали основно в мобилното приложение "Телеграм".

ТАСС: Българското МВнР отне акредитацията на журналист от „Российская газета“

СОТА, чийто основател и главен редактор са били категоризирани като "чуждестранни агенти" от руските власти, често е отразявал протести и съдебни процеси срещу критици на Кремъл, които държавните медии понякога игнорират.

Разследващите твърдят, че написана от Лойко през 2021 г. статия за ислямистката групировка "Хузб ут Тахрир", която е забранена в Русия, е привлякла вниманието им, защото оправдава идеологията на организация, която Москва смята за терористична.

Лойко, която се намира извън Русия, написа в новинарския сайт СОТА, че отрича да е оправдавала тероризма и "с удоволствие" ще проучи експертните заключения на разследващите за предполагаемите си провинения.

Сайтът СОТА, който съобщи, че апартаментът на майката на Лойко е бил претърсен от разследващите, посочи в изявление: "Редакционният съвет отбелязва, че предвид датата на публикацията, наближаващите президентски избори и многобройните заплахи, които сме получавали от различни поддръжници на властите, става дума за политически натиск срещу медиите".

В Русия, където догодина ще има президентски избори, медии, които властите смятат за враждебни към политиката им, и политическата опозиция, смятана от управляващите за опасна и подкрепяна от чужбина, биват подлагани на преследване, посочва Ройтерс.
Алексей Маргоевски/БТА