/ iStock
Срокът за задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева днес бе удължен със 72 часа, предаде Ройтерс. Тя е обвинена, че е нарушила руския закон за чуждестранните агенти, съобщи репортер на новинарската агенция, присъствал на съдебното заседание.

Курмашева е базирана в Прага журналистка на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", което се финансира от Конгреса на САЩ и е обозначено от Русия като "чуждестранен агент", което означава, че получава чуждестранно финансиране за дейности, които се смятат за политически.

Курмашева е вторият американски журналист, арестуван в Русия от началото на войната в Украйна, припомня Ройтерс. След като репортерът от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович бе арестуван през март по обвинения в шпионаж, които той отрича, почти всички американски журналисти напуснаха Русия. Вашингтон многократно е призовавал останалите американци също да напуснат страната.

Руските власти задържаха руско-американска журналистка от Радио "Свободна Европа"

"Това изглежда е пореден случай, в който руското правителство извършва тормоз върху американски граждани", заяви вчера пред репортери говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че канцеларията на руския президент не следи хода на разследването срещу задържаната журналистка. Песков добави, че Русия не провежда целенасочена кампания за преследване на американски граждани, но ако те са извършили нещо противозаконно, ще понасат отговорност за него, съгласно руските закони.
Владимир Арангелов/БТА