В Русия досега са регистрирани 698 случая на варианта на коронавируса Oмикрон и правителството ще подготви до края на седмицата нови мерки за борба с разпространението му, съобщи днес вицепремиерката Татяна Голикова, цитирана от Ройтерс.

Омикрон доведе до рекордно голям брой новозаразени в някои части на Западна Европа и Съединените щати, но вариантът засега се разпространява по-бавно в Русия, където регистрираните ежедневно случаи на коронавирус спаднаха от пиковите 41 335 случая, регистрирани в началото на ноември.

Според данни, събрани от системата на Ройтерс за проследяване на COVID-19, броят на регистрираните смъртни случаи в Русия е над 666 хиляди, което нарежда страната на второ място в черната статистика в света след САЩ.

Говорейки на президента Владимир Путин по време на предавано по телевизията заседание на правителството, Голикова заяви, че заради Омикрон броят на новите случаи на COVID-19 в Русия може да се увеличи няколко пъти.

"Подготвяме допълнителни мерки за спешен отговор. Предложението ще бъде формулирано до края на седмицата", каза Голикова.

Вчера Анна Попова, ръководителката на федералната служба за защита на потребителите Роспотребнадзор, предупреди, че броят на новите случаи на коронавирус може да стане шестцифрено число, ако не се спазват подходящи санитарни мерки.

Днес Русия съобщи за 17 946 новозаразени и 745 смъртни случая през последните 24 часа.

Кремъл често изразява недоволство от бавните темпове на ваксинационната кампания в страната и призовава за нейното ускоряване.
Голикова каза днес, че колективният имунитет в Русия срещу COVID-19 възлиза на 63,2 на сто от населението, което е само малко повече от равнището от 61,8 процента към 30 декември.

Властите в столицата Москва вече обявиха, че ще осигурят повече болнични легла в очакване на рязко увеличение на случаите.
БТА