/ iStock/Getty Images
Гърция съобщи за новия случая с този вариант на COVID-19
Русия съобщи за първи потвърдени случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон на своя територия, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Инфекцията е открита при двама души, които са се върнали от Южна Африка.

Федералната служба за санитарно-епидемиологичен контрол Роспотребнадзор, че 10 човека, които са се върнали от Южна Африка, са дали положителна проба на тест за коронавирус. При двама от тях е установен вариантът Омикрон.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин разпореди правителството да подготви план за действие за борба с новия коронавирусен вариант. Важно е да се поддържат запасите на лекарства, кислород и болнични легла, каза Путин.

Новината за появата на новия коронавирусен вариант в Русия дойде на фона на стабилизирането на епидемичната ситуация в страната.

Днес федералният оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи за 1184 смъртни случая през последното денонище - минимум от 7 ноември, и за 32 136 новозаразени - най-малкия брой от 14 октомври.

С повече от 282 хиляди смъртни случая, Русия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа.

Хърватия

Хърватия потвърди първи два случая на варианта Омикрон на коронавируса, съобщава Ройтерс, позовавайки се на националния здравен институт на страната.

"Не сме сигурни за източника на инфекцията, тъй като никой от двамата не е пътувал в чужбина. Смятаме, че те са се заразили на бизнес среща, в която и двамата са участвали", заяви Бернард Каич, епидемиологи в института.

Той добави, че на бизнес срещата са присъствали гости от чужбина.

Гърция


В Гърция бяха потвърдени още два случая на Омикрон, съобщава гръцката национална телевизия ЕРТ. Заразени с новия вариант на коронавируса са двама гръцки граждани, пристигнали в страната от Южна Африка.

Първият случай на заразен с Омикрон беше регистриран на остров Крит.

Здравните власти в Гърция очакват да има и други случаи, затова е необходимо положителните за Омикрон пациенти да бъдат открити и изолирани.