/ /iStock
При вчерашния ракетен удар по пристанището на Одеса бяха поразени военен кораб на Украйна и противокорабни ракети "Харпун", заяви днес руското министерство на отбраната, предаде Франс прес.

"С прецизни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, бяха унищожени военен кораб на Украйна и противокорабни ракети "Харпун", доставени на киевския режим от Съединените щати", заяви министерството.

При удара също така "бе изваден от строя завод на украинската армия за ремонт и реновиране на кораби", се казва още в изявление на руското ведомство в Телеграм.

По-рано днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че при удара срещу пристанището на Одеса е бил унищожен "военен катер".

„Ракетите „Калибър“ унищожиха с високоточен удар обект на военната инфраструктура в пристанището на Одеса“, написа Захарова в профила си в Телеграм в отговор на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че ударите са унищожили възможността за диалог или споразумение с Москва. Според нея е бил унищожен украински "военен катер". Тя не даде подробности и не предостави доказателства, отбелязва Франс прес.

Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че атакувайки вчера Одеса, все едно се е "изплюл в лицето" на ООН и Турция, с чието посредничество бе подписано споразумението за подновяване на блокирания от войната износ на зърно от украинските пристанища, и е поставил под съмнение възможността за спазването му.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обаче заяви вчера, че руски представители са отрекли пред турската страна да имат общо с атаката.

Според говорител на украинските военновъздушни сили две ракети са ударили територията на пристанището на Одеса, а две са били свалени от украинската противовъздушна отбрана. Украйна вчера съобщи също, че при удара е пострадала помпена станция, а складовете със зърно не са били засегнати.
БТА