Руски ракети са поразили инфраструктура в пристанището на Одеса, предоха световните агенции, като се позоваха на украински представители. Това се случва ден след подписването в Истанбул на споразумение, което ще позволи подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море.

"Врагът атакува търговското пристанище на Одеса с крилати ракети "Калибър". Две ракети бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана, а две поразиха инфраструктура на пристанището", се казва в съобщение в Телеграм на Южното оперативно командване на украинските сили. Подобно съобщение публикува в социалните мрежи и говорителят на областната администрация на Одеска област Сергий Братчук, допълва Франс прес.

Складовете за зърно на пристанището на Одеса не са били засегнати при ракетната атака, съобщи говорителката на южното командване на украинската армия Наталия Хуменюк, цитирана от УНИАН.

Тя потвърди, че нападението е било извършено с четири руски ракети, две от които са били прехванати от украинската противовъздушна отбрана, а другите две са ударили инфраструктурни обекти на пристанището. Хуменюк допълни, че е била улучена помпена станция. 

"Въпреки обстрела на одеското пристанище от Русия, украинската страна продължава техническата подготовка, за да започне износ на селскостопанска продукция", написа във "Фейсбук" украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков, цитиран от Укринформ.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че руски служители са казали на Анкара, че Москва "няма нищо общо" с ударите по пристанището на украинския град Одеса, предаде Ройтерс.

"При контактите ни с Русия руснаците ни казаха, че те нямат абсолютно нищо общо с това нападение и че много внимателно и подробно проучват този въпрос", посочи в изявление турският министър на отбраната. "За нас наистина е обезпокоителен фактът, че е имало такъв инцидент веднага след сключеното от нас вчера споразумение", посочи Акар, имайки предвид подписаните вчера от Русия и Украйна с Турция и ООН документи за износ на зърно от украинските пристанища.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "категорично осъжда" днешните атаки срещу украинския пристанищен град Одеса, заяви говорител на световната организация, цитиран от Ройтерс. 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също направи остър коментар за обстрела. "Нанасянето на удар срещу обект, който е от решаващо значение за износа на зърно, ден след подписването на истанбулските споразумения, е особено осъдително и отново демонстрира пълно незачитане на международното право от страна на Русия", написа той в "Туитър". 

"На Русия ѝ трябваха по-малко от 24 часа, за да извърши ракетно нападение срещу пристанището в Одеса, нарушавайки обещанията и  ангажиментите, които пое пред ООН и Турция", каза говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на украинския представител с тези си действия Путин все едно "се е изплюл в лицето" на турския президент Тайип Ердоган и на Гутериш, които "положиха големи усилия" да има сделка за износ на украинско зърно.

Украинското дипломатическо ведомство призова ООН и Турция да гарантират, че Русия ще изпълнява ангажиментите си съгласно споразумението за отваряне на безопасен коридор за износ на зърно от украинските черноморски пристанища.

Американската посланичка в Киев Бриджет Бринк нарече удара "възмутителен".

"Кремъл продължава да използва храните като оръжие. Русия трябва да бъде подведена под отговорност", написа тя в "Туитър".
БТА