В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН за деблокиране на износа на украинско зърно в условията на война и за разрешаване на Русия да изнася зърно и торове, съобщава „Хюриет“.

На церемонията по подписването в двореца Долмабахче в Истанбул присъстваха генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От руска страна документът е подписан от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Преди това Украйна подписа своята част от споразумението - също с Турция и ООН. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха отделни, но идентични споразумения с представители на ООН и Турция за възобновяване на блокираните черноморски маршрути за доставка на зърно.

Постигнато е споразумение за деблокиране на износа на украинско зърно

Украински официални лица заявиха, че не искат да поставят името си на един и същ документ с руснаците заради петмесечната война.

Ердоган заяви, че „конфликтът в Украйна ще приключи на масата за преговори“. Турският президент - ключов играч в преговорите, който има добри отношения както с Москва, така и с Киев - заяви, че се надява споразумението да проправи пътя за евентуален мир в Украйна.

"Днес в Черно море има фар - фар на надеждата, фар на възможността, фар на облекчението", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при подписването на споразумението след месеци на трудни преговори, които на няколко пъти заплашваха да се провалят. "То ще донесе облекчение за развиващите се страни, които са на ръба на фалита, и за най-уязвимите хора, които са на ръба на глада", каза Гутериш, цитиран от АФП.


Проверяват качеството на внесеното у нас зърно от Украйна

Споразумението ще позволи да се възобнови безопасното транспортиране на селскостопански продукти от черноморските пристанища. Сделката, договорена с посредничеството на ООН и Турция, установява безопасни коридори, по които украинските кораби могат да влизат и излизат от три определени черноморски пристанища в Одеса и околностите ѝ. Двете страни също така се ангажираха да не нападат корабите по пътя на влизане или излизане.

Ердоган заяви, че през следващите дни ще бъде възобновено морското корабоплаване в Черно море, което ще има положително въздействие върху продоволствената сигурност на много страни, съобщава Анадолската агенция.

БГНЕС