Богдан Ауреску
Богдан Ауреску / БТА
Румъния ще подкрепи с 1,3 милиона евро възстановяването и усилията за облекчаване на страданията на хората в Турция и Сирия, засегнати от разрушителните земетресения на 6 февруари. Това съобщи днес в Брюксел румънският външен министър Богдан Ауреску, предаде агенция Аджерпрес.

Румънският първи дипломат участва днес в донорската конференция за Турция и Сирия, както и в Съвет по външни работи и съвместно заседание на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС.

Преди заседанието на външните министри Богдан Ауреску съобщи, че през април в Букурещ Румъния и Украйна ще организират съвместно първата конференция на високо равнище по въпросите на сигурността в Черно море в рамките на Международната кримска платформа. По думите му тази конференцията ще бъде „много важна възможност да се възползваме от поуките, извлечени от войната, и да видим какво можем да направим, за да имаме по-сигурен Черноморски регион в бъдеще“.

Богдан Ауреску каза, че последиците от войната в Украйна ще бъдат във фокуса на днешния Съвет по външни работи.

"Отново ще повторя колко е важно да подкрепяме Украйна във всички измерения. Днес ще изразя подкрепата на Румъния за новите мерки в рамките на Европейския механизъм за мир, за доставка на боеприпаси за Украйна", заяви преди срещата Богдан Ауреску.
Той каза още, че усилията за изолиране на Русия трябва да продължат.

"Румъния е готова да работи по нов пакет от санкции срещу Русия", каза Богдан Ауреску, като припомни, че Румъния продължава усилията си по отношение на транзита на украинско зърно и селскостопански продукти.

Румънският външен министър коментира и издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин. По думите на Ауреску „никой не трябва да остане безнаказан за международните престъпления, извършени в Украйна по време на руската агресивна война“.
 
София Георгиева/БТА