/ БГНЕС
Присъствието на генералния консул на България Димитър Иванов по време на извършената проверка на помещенията на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е опит за оказване на влияние върху работата на Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация, се казва в разпространено до македонските медии съобщение.

След палежа: Българският клуб в Битоля отново отвори врати

Комисията информира, че след подадена жалба за дискриминация от сдружение на граждани срещу Културен център "Иван Михайлов", вчера е извършена предварително обявена проверка в помещенията на Центъра в Битоля.

На 4 август бившият народен представител Весна Бендевска, настоящ член на Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията, направи проверка в българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Тя каза, че проверката е по жалба на сдружение на граждани, подали сигнал за дискриминация в Клуба, но не разкри подробности.

„По време на огледа, в разрез с досегашната практика, е констатирано, че освен представители на сдружението присъства и генералният консул на Република България г-н Димитър Иванов. Неговото присъствие по време на изпълнението на законовите си правомощия Комисията оценява като опит за влияние върху работата на този независим орган за равнопоставеност, както и възможност за инструментализиране на Комисията за политически цели, за което е уведомено и МВнР”, се казва в съобщението от Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация.

От там допълват, че Комисията е създадена и работи в съответствие със Закона за предотвратяване и защита от дискриминация. Тя е самостоятелен независим орган, избран от Парламента на РС Македония и отговаря за дейността си единствено пред тази институция.

Ето кой е македонският певец Ламбе, подпалил българския клуб в Битоля

„Това е проверка по реда на чл.29 от Закона за превенция и защита от дискриминация. Работим по петиция, подадена от сдружение на граждани с основателен интерес. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Този път дойдохме за обявена проверка отпреди седмица в обекта на потенциалния дискриминатор, както е посочено в подадената жалба. Комисията не дава и не предрешава обвинения. То ще бъде произнесено след приключване на преписката. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището пред обществото и то ще бъде публично достъпно на сайта“, каза Бендевска.

По време на проверката в клуба имаше само една полицайка, присъстваше и българският генерален консул в Битоля Димитър Иванов.
БГНЕС