Иранският президент Хасан Рохани
Иранският президент Хасан Рохани / БГНЕС
Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, който обеща, че ще има щателно разследване на тази трагедия, предаде Ройтерс.

ЕС съветва да не се извършват полети над Иран

"Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа", заяви Рохани.

Иран кани международни експерти за разследването на сваления украински самолет

Президентът освен това каза, че властите на Иран ще създадат специална структура в системата на съдебните органи за разследването на причините и обстоятелствата около разбиването на украинския самолет край Техеран, предаде ТАСС. Начело на тази структура ще бъде професионален съдия, допълни Рохани.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не разкри никакви подробности, предаде Ройтерс.
БТА