Малта знаме
Малта знаме / ThinkStock/Getty Images
Робърт Абела ще е следващият министър-председател на Малта. Рано тази сутрин той беше избран за лидер на управляващата Лейбъристка партия, което автоматично го направи и следващ премиер, предадоха световните агенции.

Той ще замени Джоузеф Мускат, който беше принуден да подаде оставка след като разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция уличи най-близкия му съветник.
Юрист по професия, Абела спечели 57,9% от гласовете, изпреварвайки категорично съперника си и сегашен вицепремиер Крис Ферне.
 


Мускат поздрави Абела и каза, че ще му предаде поста "в понеделник".

В кратко изявление Абела каза, че се чувства смирен и очаква съвместната си работа с Ферне.

ЕП ще приеме нова резолюция за върховенството на закона в Малта


В следобедните часове Абела ще произнесе първата си реч като партиен лидер на закриването на конгреса на Лейбъристката партия.

Над 92% от 17 500 имащи право на глас членове на Лейбъристката партия гласуваха в избирателни секции в партийни клубове в цялата страна. 42-годишният Абела е син на президента на Малта (2009-2014 г.) Джордж Абела. Той влезе в парламента през 2017 г. и никога не е заемал министерски пост.

За разлика от него, Ферне е министър на здравеопазването и беше заместник на Мускат, одобрен за премиер от голямото мнозинство от останалите министри.
БТА