/ iStock/Getty Images
Европейският парламент ще обсъди отново въпроса с върховенството на закона в Малта и разследването на убийството на журналиста Дафне Галиция. Това се посочва в дневния ред на последната за тази година сесия на ЕП.

Предвижда се в четвъртък евродепутатите да гласуват нова резолюция по този въпрос. Първата резолюция на ЕП бе приета непосредствено след убийството на Галиция преди две години. В началото на декември представители на ЕП посетиха Малта, за да се запознаят на място с обстановката и за срещи с представители на властите и на гражданското общество.

Гневни протестиращи попречиха на премиера на Малта да излезе от парламента (ВИДЕО)

Тази вечер евродепутатите ще отбележат 30-годишнината от румънската революция през декември 1989 г., сочи дневният ред. Румъния е единствената източноевропейска държава, където властта бе свалена със смъртна присъда за държавния глава.

Във вторник евродепутатите ще обсъдят злоупотребите с европейски средства в държавите от ЕС. Отбелязва се, че се наблюдават случаи на заграбване на земи и злоупотреба с власт в някои държави, затова евродепутатите ще поискат от ЕК да предприеме мерки за по-добра защита на бюджета.

Премиерът на Малта подава оставка на 18 януари

ЕП отчита, че наскоро медии съобщиха за високопоставени служители, възползвали се от положението си, за да усвоят голяма част от средствата на ЕС за сближаване и за селско стопанство, като по този начин подкопават доверието на гражданите в европейските институции. През март ЕП заяви, че в някои държави процедурите за възлагане на обществени поръчки "може да са станали полузаконни" и да "възпрепятстват лоялната конкуренция, като създават предпоставка за измами".

Също във вторник ЕП ще гласува за избор на нов европейски омбудсман. Кандидатите са петима, като избраният ще работи с мандат от пет години, за да разследва случаи на лошо управление в институциите на ЕС, включително по жалби на граждани.

В сряда ЕП ще обсъди резултатите от последното заседание на Европейския съвет и ще отбележи десетата годишнина от договора от Лисабон. С този договор ЕП получи правомощието да избира председателя на Европейската комисия.

В същия ден евродепутатите ще приемат незаконодателна резолюция, посветена на правата на хората с необичайна сексуална ориентация в Полша. Преди парламентарните избори тази есен, много полски райони се самообявиха символично за "зони без ЛГБТИ идеология". Според ЕП тези действия са допринесли за заклеймяването и отхвърлянето на ЛГБТИ хората.
БТА