/ iStock/Getty Images
Преброяването на бюлетините от парламентарните избори в Сирия в неделя все още продължава днес заради нередности, констатирани в пет избирателни секции, забавили обявяването на изборните резултати, които според експерти ще укрепят позициите на партията на президента Башар Асад, предаде Франс прес.

В четири избирателни секции в провинция Алепо и една в провинция Дейр аз Зур гласуването е било повторено вчера, съобщи държавната информационна агенция САНА. Това се е наложило поради факта, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е открила подозрителни несъответствия между броя на бюлетините и регистрираните избиратели.

Подобни закъснения в обявяването на изборните резултати не са рядкост в Сирия. По време на предишните парламентарни избори през 2016 г. резултатите бяха обявени с четири дни закъснение, отбелязва Франс прес.

Изборите бяха произведени на фона на продължаващия конфликт и икономическия срив в Сирия, след като Асад укрепи своя контрол върху по-голямата част от територията на страната, връщайки си повечето от районите, превзети по-рано от бунтовниците.

В неделя в Сирия бяха отворени над 7000 избирателни секции. За първи път от началото на конфликта през 2011 г. имаха възможност да гласуват на парламентарни избори в страната хората, живеещи в бивши бунтовнически бастиони.
 

Това са третите парламентарни избори в Сирия за последните девет години. В конфликта, опустошаващ страната през този период, бяха убити повече от 380 000 човека, а милиони други емигрираха.
 

Милиони сирийци в чужбина, повечето от които бежанци, нямаха възможност да гласуват.

Няколко листи с кандидати бяха допуснати до участие в изборите. Реална опозиция обаче няма и партията Баас, която е на власт от половин век и е тясно свързана с клана Асад, чийто представители са обект на международни санкции, се очаква да спечели мнозинство в 250-местния парламент, отбелязва Франс прес.
БТА