Ишгъл
Ишгъл / iStock/Getty Images
Четирима от всеки десет жители на австрийския ски курорт Ишгъл може да са се заразили с коронавирус - най-високото подобно ниво в едно населено място, отчетено досега в света, показва изследване, цитирано от ДПА и Ройтерс.

Учени от Медицинския университет в Инсбрук са тествали почти цялото население на алпийския курорт и са установили, че 42,4 процента от жителите му имат антитела срещу коронавирус.

Резултатите подчертават ролята, която Ишгъл е изиграл за разпространението на пандемията в Европа по-рано тази година. Отчетеното ниво на заразяване е много по-високо от 15-те процента от населението на курорта, официално диагностицирани с коронавирус.

Между 600 и 1200 души от различни страни, са се заразили с коронавируса в Ишгъл

"Осемдесет и пет процента от заразилите се не са знаели за това", каза ръководителката на изследването Дороти фон Лаер, която оглавява Института по вирусология на Медицинския университет в Инсбрук.

Ишгъл се превърна в най-голямото огнище на вируса в Австрия. Хиляди хора бяха заразени в популярния алпийски курорт, след като вирусът намери благоприятна почва за разпространение в препълнените заведения там.

Ишгъл - тайният развъдник на коронавирус в Европа

Първата положителна проба в Ишгъл беше установена на 7 март, ден след като Исландия сигнализира на австрийските власти за няколко свои граждани, които според нея са се заразили с вируса в курорта. Седмица по-късно беше наложена карантина, но туристите бяха пуснати да си тръгнат, като по този начин още повече разпространиха вируса в Европа.

През април австрийски епидемиолози свързаха около 1600 случая на коронавирус в Европа с туристи, които са били в Ишгъл.

Прокуратурата проучва твърдения, според които мерките за налагане на карантина в курорта след появата на първите заразявания са били неадекватни и закъснели.

Въпреки разпространението на вируса в Ишгъл, Австрия има едно от най-ниските нива на заразяване в Западна Европа. Страната въведе национална карантина в средата на март, а месец по-късно започна да облекчава ограничителните мерки. Случаите на коронавирус се увеличават с по-малко от 100 на ден, а жертвите на заразата досега са 698.
БТА