/ Guliver/Getty Images
Реформите и отварянето на Китай към света не винаги са лесни и могат да срещнат невъобразими бури, заяви китайският президент Си Цзинпин в реч по случай 40 години от началото на реформите в Китай и отварянето на страната към света, предаде Ройтерс.

Той обеща, че Пекин ще подкрепя държавната икономика, като в същото време се насочва развитието на частния сектор. Китай ще положи още повече усилия за откриване към света и за прилагане на големи реформи. "Отварянето води към прогрес, а затварянето - към назадничавост", подчерта китайският президент.

Никой обаче не може да диктува на Китай какво трябва да прави или да не прави, добави Си на фона на продължаващия от месеци търговски конфликт със САЩ, отбелязва АФП. Китайската подкрепа за държавния сектор е една от темите, по които Пекин има противоречия с Вашингтон, подчертава Ройтерс. Търговският конфликт накара някои китайски предприемачи, правителствени съветници и аналитични центрове да призовават за по-бързи икономически реформи и освобождаване на частния сектор от правителствен контрол.

Политиката на реформите и откритостта и на социализма с китайска специфика стана епохален етап на пътя към националното възраждане на Китай, подчерта Си Цзинпин на тържественото събрание. Като други важни етапи той посочи създаването на Китайската комунистическа партия през 1921 г. и създаването на Китайската народна република през 1949 г., отбелязва ТАСС.

"Реформите и външната откритост са велика революция в историята на китайския народ и на китайската държава" и дадоха импулса на големия пробив в прилагането на социализма с китайска специфика, подчерта китайският президент.

Според китайската историография, политиката на реформите и откриване към света е започнала след пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия, състоял се в периода от 18 до 22 декември 1978 г. Тя е инициирана от "архитекта на реформите" Дън Сяопин и неговите сподвижници, част от така наречената група на "прагматиците" в китайското ръководство.

В името на глобалния мир и развитие китайското правителство ще се придържа твърдо към политическия курс на трансформация и засилване на откритостта, заяви Ван Хунин, член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия. "Ще осъществим великата мечта на китайския народ в името на благополучието на народа, мира и развитието по цял свят. С общи усилия ще съдействаме на развитието, неуморно ще се борим за формирането на човечество, обединено от обща цел", обеща той.

На тържественото събрание беше публикуван и списък с над 100 имена на хора, внесли особен принос в социално-икономическото развитие на Китай през последните 40 години. Сред тях е и името на Джек Ма (Ма Юн), основателят на китайската корпорация Алибаба, първият премиер на Сингапур Ли Куан Ю, председателят на Китайската баскетболна асоциация Яо Мин, основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб и Робърт Лорънс Кун, един от водещите експерти относно Китай.
БТА