35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди и съпругата му Джаки Кенеди
35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди и съпругата му Джаки Кенеди / Guliver/Getty Images, архив
Държавният архив на САЩ публикува още 676 документа от делото за убийството на 35-ия американски президент на страната Джон Кенеди.

Митове и факти за убийството на Джон Ф. Кенеди

Голяма част от публикуваните тази седмица материали са били изготвени от ЦРУ, а останалите от министерствата на обраната и правосъдието, Конгреса и Държавния архив. В записките е включена и стенограма от прихванатия телефонен разговор между Лий Харви Осуалд с представители на съветското посолство в Мексико след покушението срещу държавния глава.

Публикуваха секретни документи за убийството на Кенеди

На 27 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат разсекретени около 2800 документи, свързани с убийството на Кенеди през 1963 г. по време на негово посещение в Далас, щата Тексас.

35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди
Guliver/Getty Images, архив

"Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около него", заяви Тръмп в съобщение, което беше разпространено тогава от Белия дом. В същото време президентът подчерта и че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност.

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

Благодарение на документите се счита, че престъплението е било извършено само от Лий Харви Осуалд. В тях дори се споменава, например, че два месеца преди опита за убийство на президента Осуалд се е срещал със съветски дипломати в Мексико сити.

35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди
Guliver/Getty Images, архив

БГНЕС