/ iStock/Getty Images
Група учени от университети в Осака и Хокайдо разработиха система за анализ на генетични мутации на коронавируса, предаде японската агенция Киодо.

Откриха две нови опасни мутации в генома на COVID-19

Системата позволява по-бързо анализиране на биологичните особености на мутациите на SARS-CoV-2. Обичайните методи са отнемали досега по няколко месеца, докато при новия метод резултатите от анализа ще са готови за две седмици.

С използването на полимерна верижна реакция (PCR) - техника за подсилване на малки сегменти от ДНК - изследователите са успели да постигнат прост и ефективен начин за създаването на заразни клонинги на SARS-CoV-2, които да бъдат подлагани на анализ.

В Белгия проверяват случай на британския щам, мутирал в индийския вариант

По данни на здравното министерство на Япония, към края на този месец щамовете на коронавируса на практика изцяло са заместили базовия вариант в югозападната част на островната държава.

В региона на Токио скоростта на разпространение на вариантите постоянно расте. Правителството въведе на 25 април извънредно положение в Токио и в западните префектури Осака, Киото и Хього. Мярката ще е в сила най-малко до 11 май. 
БТА