коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Белгийските власти проверяват странен случай на семейство от Брюксел, заразено с COVID-19 - за потенциален случай за мутация на британския щам в индийския, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Властите вчера обявиха, че издирват болен, преносител на индийския щам на вируса на болестта. Болният бил изследван по-рано, но едва в последните дни бил изяснен щамът,  който е заразен.

Открит е нов вариант на коронавируса с тройна мутация

Появата на индийския щам в Белгия бе потвърдена в последните дни и се предполагаше, че единствените преносители са индийски студенти, пристигнали наскоро в страната за обучение и изолирани от останалия свят. След това бяха потвърдени случаи на разпространение на този щам в поне три населени места в страната.

След като открили търсения болен в Брюксел, белгийските власти разбрали, че той вече е оздравял и че се е заразил от своите близки. Съпругата и детето му също преболедували, но се оказали заразени с британския вирусен щам. Столичните власти са попитали здравни специалисти дали е възможно британският щам да мутира в индийския.

В Индия откриха нов щам на коронавируса

Индийският вариант на COVID-19 е с двойна мутация. Той бе открит през март месец.
БТА