/ iStock/Getty Images
Петима души са привлечени като обвиняеми от специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Според събраните данни от февруари 2019-а до задържането им преди два дни са набирали и склонявали към развратни действия жени в София с користна цел. Жертвите на сексуална експлоатация са били охранявани от участници в групата и транспортирани на адреси в столицата. Сексуални услуги са били предоставяни и в три апартамента в София, наети от ръководителя на групата Л.В. Месечният наем на най-големия от апартаментите е бил 5000 лв.

В София задържаха мъж и жена за склоняване към проституция


Жените били набирани доброволно, но впоследствие били лишени от възможността да се откажат - били заплашвани, малтретирани и принуждавани да проституират. Техни снимки с ценови тарифи и мобилни телефони за връзка били периодично публикувани в обяви в интернет от ръководителя на групата.

Четирима от обвинените са осъждани за различни престъпления (в т.ч. грабеж, нанасяне на телесни повреди, лъжесвидетелстване), двама от които са били реабилитирани. Привлеченият като ръководител на групата Л.В. е осъждан за участие в организирана престъпна група за трафик на хора. При задържането му на 12.03.2022 г. у него е намерено и неголямо количество марихуана.

Предадоха на съд обвиняем за склоняване към проституция

С постановления на наблюдаващия прокурор на петимата обвинени е наложено задържане за срок до 72 часа.