Раул Кастро прогнозира тежки времена за Куба
Раул Кастро прогнозира тежки времена за Куба / снимка: БГНЕС

Кубинският ръководител Раул Кастро предупреди сънародниците си, че предстоят тежки времена. "Сметката не излиза вече. Две плюс две прави четири и никога пет", заяви пред парламента Раул Кастро. Затова се налагали икономии, включително и за партийната номенклатура.

Така например се съкращават наполовина пътуванията в чужбина на държавните ръководители. Парламентът взе също решение за повишаване на пенсионната възраст: от 60 на 65 години при мъжете и от 55 на 60 години при жените. Куба бе засегната не само от световната финансова криза, но и от природни катастрофи. Ураганите Густав, Айк и Палома причиниха щети за десет милиарда долара.

Откакто пое държавните дела от болния си брат Фидел, Раул Кастро предприе плахи опити за либерализация. Въпреки това икономическото положение на страната се влоши рязко през изминалата година. Държавният дефицит се увеличи на 6,7 процента, стопанският растеж от 4,3 процента не бе така силен, както се очакваше.

За догодина се прогнозира растеж от шест процента. Кастро заяви, че ще бъде премахнато приравняването в заплатите и трудът щял да се заплаща според количеството и качеството. Средната месечна заплата възлиза на 20 долара; здравната и образователната система са безплатни.