България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола в Страсбург.

Вежди Рашидов призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство. "България се е доказала като предвидим и надежден член на ЕС и заслужава работата й да бъде оценена достойно", подчерта той.

Австрия е против разширяването на Шенген

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов благодари на председателя на ЕП за последната резолюция, приета от Европейския парламент, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия.

В разговора Рашидов припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.


„Монд“: Разширяването на Шенгенското пространство разделя европейците

В края на срещата Вежди Рашидов подчерта, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна  и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас, добави председателят на Народното събрание.